LR Užsienio reikalų ministerijoje pristatyti baigto įgyvendinti projekto "LDK paveldo aktualizacija" rezultatai

2009 m. vasario 18 d., trečiadienis

P1050662a.JPG2009 m. vasario 18 d. 15 val.  LR Užsienio reikalų ministerijoje pristatytas baigtas įgyvendinti projektas „LDK paveldo aktualizacija“. Projektą, finansuojamą URM vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšomis, vykdė VšĮ „Istorinės atminties akademija“. Esminiai projekto tikslai - bendro visam LDK regionui istorinio, kultūrinio paveldo propagavimas ir pristatymo plačiajai visuomenei, Rytų Europos regiono mokslininkų bendradarbiavimo skatinimas, informacinė regiono sistemos – “virtualaus archyvo – muziejaus“ kūrimas ir pildymas. Pristatyme dalyvavo projekto organizacinė komanda - mokslinis jo vadovas prof. Alfredas Bumblauskas, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto lektorė ir projekto koordinatorė dr. Genutė Kirkienė, už programinę ir techninę sritį atsakingas UAB „Patikimi sprendimai“ direktorius Žygimantas Jančoras, projekto administratorė Inga Leonavičiūtė, projekto administratorius Marius Abalikšta.

Svečių tarpe dalyvavo Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai departamento direktorius R. Juška, URM programų ir projektų skyriaus vedėja V. Umbrasienė, ambasadorius ypatingiesiems pavedimams A. Saudargas ir daugelis kitų garbingų svečių, URM darbuotojų.     

EFB1227C_362A_4B88_8A92_9034381724B1_w203_s.jpgPo prof. A. Bumblausko įvadinės paskaitos „LDK paveldo aktualizacija“, kurioje iš istorinės perspektyvos nušviesta bendros LDK praeities ir paveldo svarba formuojant ir įgyvendinant dabartinę Lietuvos, Baltarusijos,  Ukrainos bei kaimyninių šalių bendradarbiavimo politiką, buvo pristatyti svarbiausi šio projekto rezultatai:

Išleista knyga-albumas – „Ukraina: Lietuvos epocha 1340 -1569 m. (Ukr. Україна: литовська доба 1320 – 1569)“, kurios išleidimas Ukrainos visuomenėje susilaukė ypatingai plataus atgarsio ir diskusijų. Leidžiant knygą buvo bendradarbiaujama su Ukrainos leidykla „Baltia Druk“, įvairiais archyvais ir muziejais, o taip pat Lietuvos bei Ukrainos istorikais. 

Kitas svarbus projekto rezultatas - pristatyta būsima prof. A. Bumblausko knyga „LDK istorija ir jos tradicija“, kurioje panaudojant naują, gausią ikonografiją atskleidžiama LDK istorija ne tik nuo jos pagoniškų ištakų iki LDK sunaikinimo 1795 m., bet sekant LDK idėjos likimą vėlesniais Lietuvos istorijos laikotarpiais, LDK paveldo būklę dabartinėje Ukrainoje, Lietuvoje ir Baltarusijoje.

Projekto prezentacijos metu pristatyas VšĮ " Istorinės atminties akademijos" parengtas ir išleistas CD “LDK asmenybių portretai Baltarusijoje: autentas, imaginacija, tradicija“. Jame pateikiami sisteminių paieškų Baltarusijoje rezultatai - LDK asmenybių portretai iš įvairių muziejų (Minsko, Gardino, Pinsko, Polocko, Bresto) rinkinių, o taip pat bažnytinių kolekcijų. Surinkti ne vien žinomų valdovų, didikų, karo vadų, visuomenės veikėjų bet ir dažnai užmirštamų ar net nežinomų bajorų, dvasininkų, vienuolių atvaizdai. 

Pristatymo metu pademonstruota ir kuriamos virtualios LDK paveldo saugyklos (www.mdl.lt) kompiuterinių technologijų pritaikymo galimybės - jau surinktose Baltarusijos gardino srities panoramose, panaudojant Quick time technologiją, įdiegtos 360apžvalgos galimybės - leidžiančios daug nuodugniau susipažinti su pristatomu LDK paveldu - bažnyčiomis, pilimis, rezidencijomis ir kitais paveldo objektais.     

Projekto pristatymo fotonuotraukų albumą galima žiūrėti čia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Atgal