Lietuvos – Ukrainos istorinės atminties forumas, įvykęs 2006m. liepos 27-28 d.

2006 m. liepos 27 d., ketvirtadienis

Šiandien Lietuvos ir Ukrainos atmintis, tikimės siekia 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos nepriklausomybę, pradėjusią Sovietų imperijos irimą, Ukrainos suvereniteto paskelbimą ir ypač jos lemtingą vaidmenį 1991 m. gruodžio mėn. Beloveže denonsuojant Sovietų Sąjungos įkūrimo aktus. Tiek Ukrainoje, tiek Lietuvoje regis, prisimenami ir kai kurie bendros sovietmečio patirties epizodai. Tačiau kai kalbame apie senesnius laikus susidaro įspūdis, jog atsimename tik Tarasą Ševčenką Vilniaus ar Maironį Kijevo universitetuose. O vis dėl to turėjome ištisą epochą bendros istorijos, kai gyvenome toje pačioje Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštijoje.

Juk Lietuva įžengė iš priešistorės į istoriją 1219 m. Lietuvos kunigaikščių sutartimi su Voline. Juk XIV amžiuje turėjome Gediminaičius: Kijeve – Teodorą, Voluinėje – Liubartą, Podolėje – Karijotą, o XV-ajame išgyvenome bendrus integracijos ir kultūros vesternizacijos procesus: savarankiškos stačiatikių bažnyčios organizavimą, Kijevo metropolito rezidavimą Naugarduke bei Vilniuje, bažnytinės unijos pradžią ir t.t. Tiesa, Liublino unija atskyrė Ukrainą nuo LDK. Tačiau Voluinės ir kitų atskirų nuo LDK žemių giminės (Sanguškos ir kiti) toliau dalyvavo Lietuvos politiniame gyvenime, o Ukrainoje toliau gyveno ar net naujai kūrėsi lietuvių didikų giminės.

Šią bendro ėjimo į vakarus vadintiną epochą užmiršome dėl įvairių priežasčių. Kalti ir mes patys, ir mūsų likimus lėmusios geopolitinės aplinkybės. Jas verta prisiminti. Tačiau kur kas svarbiau – atkurti tai, kas buvo užmiršta. Ne tik todėl, kad užpildytume mūsų istorijos vadovėlių puslapius. Visų pirma todėl, kad kurtume daugiaperspektyvią istorinę atmintį. Juk be tokios, įvairiomis pozicijomis paremtos atminties neįsivaizduojami demokratinių visuomenių pamatai. Būtent taip susigrąžinant praeitį, aiškesni tampa ir kartu pasiekiami ateities horizontai.

Šių tikslų vedami ir kuriame Lietuvos – Ukrainos atminties forumą.

Forumas rūpinsis istorijos tyrimais, dvasinio ir materialaus paveldo išsaugojimu, ryšių tarp mūsų dviejų valstybių puoselėjimu.

 sutartis.JPG (927.46 KB)


Spauda: Lietuvos ir Ukrainos intelektualai kuria istorinės atminties forumą. Lietuvos Rytas, 2006-07-28

 

« Atgal